”AI kan göra allt utom att hämta kaffe”

”AI kan göra allt utom att hämta kaffe”

Förr i världen när man skulle ringa så kopplades alla samtal manuellt av växeltelefonister. Det var ett stressigt och enahanda jobb där telefonisterna tvingades skriva på tysthetsavtal att inte avslöja något om vad de eventuellt kunde överhöra.

Bildkälla: https://www.vox.com/future-perfect/2023/7/18/23794187/telephone-operator-switchboard-automation-att-feigenbaum-gross

Men allt förändrades när den amerikanske uppfinnaren Almon Brown Strowger råkade ut för en felkoppling. Han bestämde sig för att göra något åt saken och uppfann världens första automatiska telefonstation, som togs i bruk 1892. Många var i början skeptiska till nymodigheten. Framför allt menade man att det var en opersonlig lösning att sätta sin tilltro till en maskin och inte en människa, plus det sorgliga faktum att tusentals växeltelefonister nu stod utan jobb. Stockholms borgmästare Carl Lindhagen röt till i riksdagen över risken med denna förfärande teknikutveckling, och varnade för att den nya tjänsten skulle skapa en epidemi av hörselproblem…

Detta inträffade för över 100 år sedan, men visst finns det några skärvor av igenkänning här, fast i dag är det inte telefoni utan AI som är på samtalstapeten.

När jag är ute och föreläser och pratar med investerare får jag ofta frågor om hur man ska se på AI. Hot eller möjlighet? När man följer debatten i tidningar, på tv och i sociala medier kan man ju få för sig att AI skulle vara ett nytt fenomen. Så är det så klart inte. AI-system har funnits så länge vi har haft datorer. Vad som är nytt är datorernas kraft och förmåga att hantera stora mängder information.

Nya möjligheter

Många tycker nu att det går för fort, och kanske inte att undra på när forskaren Max Tegmark sommarpratar och förutspår att artificiell intelligens riskerar att utrota mänskligheten. Eller när Elon Musk uttrycker tveksamhet och föreslår att vi ska stanna upp och pausa utvecklingen i ett halvår (vilket i och för sig kanske snarare beror på att han är rädd för att komma på efterkälken med sitt egna bolag xAI…).

Men som med all utveckling måste även denna sättas i en större kontext. Digitaliseringen, som vi bara har sett början av, kommer innebära enorma förbättrings- och tillväxtmöjligheter för samhället i stort men också för den enskilde individen.

I dag finns det inte ett enda företag som inte berörs av artificiell intelligens, oavsett om det handlar om hälso- och livsmedelproduktion, vaccinutveckling eller energiproduktion. Men det kan också vara en trevlig AI-chatbot i kundtjänst som hjälper dig till rätta. Eller som någon fyndigt formulerade det: ”AI kan göra allt utom att hämta kaffe.” Vi kommer se nya mönster, arbetstillfällen och innovationer växa fram i samhället.

Johan Nilke hos PTC i Boston som använder AI för att deras kunder ska kunna designa lättare motorfästen till lastbilar, vilket gör det möjligt att spara vikt, bränsle och därmed minska miljöpåverkan.

Lönsam strategi

Detta innebär inte att vi ska bortse från farorna med artificiell intelligens. För utveckling är ett tveeggat svärd. Vad som används för att göra gott kan också användas för att skapa elände.

Vi ser redan hur bedrägerierna i digitala kanaler accelererar i omfattning. Hur skyddar man sin identitet i denna nya värld? Hur vet man att man pratar med rätt person online? Fejkade budskap överöser oss och kriminellas uppfinningsrikedom blir alltmer sofistikerad. Men vi kommer inte säga nej till utvecklingen. Det är inte så vi människor fungerar. I stället kommer vi enas om regleringar för hur AI ska användas och även leta efter innovationer som fungerar som motvikt mot de negativa scenarierna.

Detta är också något som jag och min förvaltarkollega Helen Groth länge har arbetat utifrån. Vi investerar inte i enproduktsbolag som bygger AI-system, det är än så länge för nytt och obeprövat och vi vill först se en tydlig väg mot lönsamhet innan vi går in. Däremot investerar vi i närbesläktade bolag inom datahantering, datasäkerhet och molnbolag, men också i mjukvarubolag som redan har implementerat AI i sina produkter och tjänster.

Teknikfokuset som vi nu ser i samhället saknar jämförelse. I den verkligheten är det vårt jobb att manövrera förbi trender och identifiera hållbara affärsmodeller, vilket har visat sig vara en lyckosam strategi. Bara i år är Lannebo Teknik upp med nästan 40 procent.

Till sist: Hur gick det då med växeltelefonisterna som blev arbetslösa? Jo, undersökningar som gjordes visade att inom tre år hade de allra flesta skolat om sig och fått nytt jobb. Så, nej, jag tror inte att AI kommer göra oss alla arbetslösa. Däremot kommer vi tillsammans med AI förstärka och hitta nya uttryck för människans kreativitet.

Hör gärna av dig med tankar och synpunkter! Jag är alltid öppen för samtal om AI och teknik.

Johan Nilke, förvaltare Lannebo Teknik och Teknik Småbolag


Fakta: Johan Nilke

Ålder: 44 år.

Gör: Förvaltar Lannebo Teknik och Lannebo Teknik Småbolag tillsammans med Helen Groth.

Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet.

Bakgrund: Arbetat på Lannebo sedan 2018, dessförinnan en bakgrund på SEB och Öhman Fonder.

Hobby: Gillar att laga mat (saffran är den ultimata kryddan).

Dold talang: Teknikfreak. Kan nog fortfarande skruva isär en mopedmotor, och få ihop den igen. Plus att jag är en hyfsat snabb gokartförare.

Personligt motto: Var nyfiken, positiv, ödmjuk och stå för det du tror på. Då löser sig resten.


Lästips!

I Harvard Business Reviews augustinummer gör man i artikeln Generation AI and the New Age of Human Creativity ett intressant avstamp i tanken att AI kommer demokratisera innovations- och beslutsprocesser. Det blir helt enkelt lättare för enskilda människor att få ut sina idéer, att förfina och även att visualisera dem. Tänkvärt!


Riskinformation: Lannebos nyhetsbrev innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar dig att ta del av fondernas informationsbroschyrer och faktablad som finns på hemsidan eller kan rekvireras från vår kundservice. Notera också att olika fonder har olika risknivåer. Observera att Lannebo Fonder AB inte utarbetar investeringsrekommendationer. Information om bolagets förvaltade fonder i detta nyhetsbrev ska inte ses som annat än redogörelser över fondernas handelsaktiviteter och innehav. På  finns även information om investerares rättigheter.


To view or add a comment, sign in

Explore topics